Hälsohets och ohälsohets

Nyligen gick Jessica Almenäs ut i ett inlägg om att det får vara nog med ohälsohetsen. Lady Dahmer svarade henne då och ”debatten” var i full gång. Egentligen ska man ju inte slösa någon som helst tid med fokus på debatter av det här slaget, men det är ju ändå roligt någonstans.
När jag kikade igenom som hastigast insåg jag att det inte fanns någon motsättning mellan de två. Det hela verkar grunda sig i att Jessica Almenäs får kritik riktat mot sig för hennes träningsinlägg ifrån folk som anser att hon hetsar, då främst unga kvinnor. Hon menar att man kan vara både feminist och vältränad på en gång.
Lady Dahmers svar var att hon inte ser något problem med att vara vältränad och feminist på samma gång. Varför ens Lady Dahmer då svarade på inlägg är oklart. Eller ja, som till 99% av fallen är det ju uppmärksamhet man vill åt, vilket inte är konstigt om man tjänar en kosing på sitt bloggande.

Men det hela är ju så väldigt enkelt i botten. Jessica är en vacker kvinna som håller sig vältränad. Världen är full av kvinnor som vill vara vackra och vältränade. Jessica har alltså något de här kvinnorna vill åt, vilket skapar frustration och en känsla av mindervärde. Vad är då bästa sättet att höja sig själv? Jo, inte genom att höja sig själv utan att sänka andra, i detta fallet då Jessica.
Men har inte Jessica ett ansvar? Nja, ett moraliskt ansvar borde man anta när man är en känd profil. Men det är ingen skyldighet. Jessica har ingen skyldighet att agera på ett eller annat sätt. Men som sagt, vi kan önska att hon tänker efter eftersom hon är en uppmärksammad person som absolut bidrar till den allmänna bilden av kvinnan. Jag vet i skrivande stund ens inte om jag följer Jessica på instagram så jag är ju inte jätteinsatt i exakt hur hon skriver om träning men det är en annan fråga. Att hon pratar träning och är vältränad borde vara något positivt. Det i sig är ju att vara en förebild och att pusha för något bra. Ordet ”hälsohets” är ett ord som är uppfunnet av de som känner sig sämre och vill sänka övriga runtomkring, för att själva känna sig likvärdiga. Det är ju inte förrän det blir ett direkt tvång eller utpressning som det kan bli hälsohets. Att Jessica säger att hon älskar att träna och visar sina resultat är inte tvång. Det är ett intresse. Jag betvivlar att någon anser att det nu under våren råden ”fågelskådarhets” i större utsträckning? Anledningen till det är ju att fågelskådning dels inte är lika utbrett och sexigt. För det som gör träningen så påhoppad är dels populariteten (ju fler som tränar desto mer press för den som inte tränar) och dels sexighet (en positiv bieffekt av träning är att man blir attraktiv).

Det sistnämnda är nog den största boven. Den som äger sexighet har alltid varit hatad. Den har liksom en guldnyckel som vi rent biologiskt och evolutionärt vill ha. Just det faktumet är också en bov inom träningen. Det skapar en enorm fokus på helt fel saker och stjäl fokus ifrån upplevelsen och njutningen. Det märks så oerhört tydligt på träningssidor på nätet bara genom att man tittar på vilken typ av bilder folk lägger upp. Det är 95% bilder på framträdande bröst och sådant som absolut inte har med träningen i sig att göra.

Det är ingen hemlighet att det i träningens vatten simmar väldigt många fiskar som känner sig små och vill synas och höras. I min värld behövs både spigg och hajar och ingen är bättre eller sämre. Vi ska sporra varandra och bli det bästa jag vi kan bli.  Jag har ingenting att göra med hur du simmar eller vilka vatten du väljer förrän du frågar mig efter råd och tips eller ber om ett utlåtande. Så länge det finns stora tuffa hajar kommer abborrar att vilja vara hajar och kommer därför att kalla dem för öknamn och förlöjliga dem istället för att fokusera på att vara den bästa abborre de kan vara. Det är det jag vill ändra på. Skifta fokus och förändra bilden av träning i grunden.

Simma lugnt! Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *