Träning smittar, men…bra eller dåligt?

sociala medier inlägg smittar träninging
Ja, man har tydligen gjort en studie på 1,1 miljoner människor som använder en viss typ av app för att mäta sin träning. Det är oklart vilken app. Jag såg att den här nyheten spred sig väldigt snabbt i sociala medier. Som vanligt var det enbart från tränande människor eftersom det talar FÖR deras tes och livsstil. Jag personligen blir nog lika glad som de över studiens resultat, men samtidigt är jag så barnsligt och förmodligen bittert trött på att det är så förutsägbart. Jag talar om det faktum att man redan innan man läst vet vilka som kommer att dela studien.

Hela samhället är likadant och har alltid varit så. Man sprider de idéer som stödjer ens egna idéer, tankar och livsstil och försöker desperat att avfärda de idéer, trots att det är fakta, som inte förespråkar ens egna tanke och världsbild. Det BLIR lite tröttsamt och som sagt förutsägbart.

Men här är jag och delar alltså en artikeln om en studie som sätter just det jag gör i fokus. Jag försöker få folk att träna och delar aktivt min träning i sociala medier. Dock anser jag, kanske felaktigt så rätta mig om jag har fel, att jag har en annan vy av det hela. En vy som faktiskt UTGÅR ifrån det vetenskapligt positiva belägg för träning, mina personliga positiva erfarenheter OCH är öppen för den negativa bilden av träning även om jag vill vända på den. Det jag blir trött på är personer som har en helt annan agenda än jag som delar den här artikeln. De som tränar, ganska uppenbart, med anledning av ett extremt dåligt självförtroende. De som lägger ut 600 selfies som egentligen inte handlar om någon form av träning mer än att de just är tagna på ett gym, eller oftast en gymtoalett. De delar artikeln och anser att det på något sätt stödjer deras beteende, vilket det alltså inte gör. Varför?

Därför att det inte handlar om dem och deras selfietourette. Det handlar om det härliga faktum att de som inte tränar faktiskt kommer igång! Dock visar undersökningen att det fungerar bäst där de mer vältränade tar del av de mindre vältränades uppdateringar. Då får de en kick! Tråkigt nog verkar det omvända inte gälla i lika stor utsträckning. Men det kanske kan komma att förändras!

Oavsett tycker jag att det är en bra utveckling som syns på pappret. Inte för att mitt jobb och mitt mål blir verklighet utan för att andras liv förändras till det bättre. Uteslutande därför.

Jag har en ganska klar uppfattning om varför studien visade vad den visade. Dvs att de mer vältränade blev peppade av att de mindre tränade lägger ut sina prestationer på social medier. Det är p.g.a att träning inte är enkelt. Jag och Kalle Zackari och övriga kan hävda i all oändlighet att träning är lätt, men det är det inte. VI tycker att det är lätt eftersom vi har kommit till vissa insikter. Om man inte har kommit de insikterna är träning som för alla andra- jobbigt och svårt.
Att se någon som är ”sämre” än en själv träna kan absolut trigga igång träningsmotivationen, men troligen kanske inte i en hållbar riktning. Att börja träna måste nämligen handla om rätt vilja och en helt annan insikt. Enligt mig handlar det om att förändra sin bild av träning för ju mer jag tar del av media, icke-tränande personens berättelser samt de tips som försöker att få folk att komma igång, inser jag att jag har rätt. Allt, ALLT handlar om vilken bild man har av träning. Så enkelt är det och du måste börja där.
Senast idag såg jag en fråga på ett träningsforum på nätet hur en fru frågade om sin mans kulmage och icke-träningslust. Mannen sa att han tyckte att träning var jobbigt och hon undrade hur han skulle bli av med sin mage. Denna fråga gick ut till ca 39 000 medlemmar i gruppen Träningsglädje och inspiration. I stort sett samtliga svar handlade om specifika övningar. Det var bara en två individer som antydde att ”viljan måste börja hos honom själv”. Detta är ju något som många slänger sig med utan att veta vad det betyder och innebär samt kräver. Här är hela problemet enligt mig. Bevisligen, vill jag säga. Jag önskar SÅ att jag kan sprida det jag lärt mig. Men hur gör man det utan att vara en pådrivande försäljare?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *