Nej, träning ska INTE vara som att borsta tänderna

Släpp tanken på träning som tandborstning
Jag blir ständigt påmind om hur inetsad traditionell träningsmedias tankebana är. Den som gör gällande att träning är någonting man måste stå ut med och någonting man bara måste göra. Jag känner igen tankegången från mina stapplande försök med att komma igång med träningen, men som alltid slutade i misslyckande. Att det själva problemet just var själva tankegången insåg jag inte då men idag är det mer än uppenbart. 

Eftersom jag är innerligt intresserad av det psykologiska när det kommer till träning, pratar jag gärna ofta och mycket om träning med både tränande och icke-tränande. När vi talar om min runstreak, alltså det faktum att jag springer varje dag, utbrister nästan alla i samma kommentarer som träningsmedia alltid har lobbat för: ”Det har alltså blivit som att borsta tänderna för dig?”, ”Du bara gör det liksom?”, ”Du har bara bestämt dig? Starkt!”.

När jag hör de där kommentarerna märker jag hur svårt det är att få människor att förstå. Jag vet att det tar lång tid innan de börjar greppa min träningsfilosofi och mitt sätt att se på träning. Det tog förvisso lång tid även för mig att komma fram till mina tankar. Att veta att det förmodligen tar en hel bok för att få människor att tillräckligt förstå min filosofi är det som driver mig att skriva färdigt min bok.

Hela mitt mål är att få folk att älska träning på en nivå som jag vet är omöjligt att förstå för den som aldrig upplevt det. Det är ju därför kommentarer om att det ska vara som att borsta tänderna och andra liknelser ständigt återkommer. Det känns som att förklara en fjärde dimension för någon som lever i en 2D-värld. Ogreppbart liksom.

För den som på något sätt upplever att jag uttrycker mig som förmer än andra så vill jag tydligt understryka att så inte är fallet. Det är lite som när jag för första gången snorklade i röda havet och försökte återge hur det var för mina vänner som aldrig snorklat i sådana vatten. Det blir liksom bara ord och den fulla upplevelser och förståelsen uteblir. Men för den sakens skulle är jag jag givetvis inte bättre än den som inte har snorklat i röda havet.

I korta texter är det förmodligen omöjligt att få dig som aldrig upplevt en tårögd njutning av träning, men jag vill i alla fall få dig att börja med att försöka acceptera tanken på att det är fullt möjligt för alla att uppleva och att alla övriga tankar är en del av ett försvar som naturligt finns med oss alla.

Börja med det lilla
Det du kan börja med är att skapa en nyfikenhet inför att få uppleva den njutningen. Varje tanke du tänker påverkar din inre bild av träning och ditt mål måste vara att få den bilden att bli så positiv som möjligt. Jag kunde själv inte i min vildaste fantasi föreställa mig att jag skulle nå dit jag är idag, och eftersom jag lyckats omvända andra på samma sätt är jag ivrig att få fortsätta med fler. Kanske blir det du? 🙂

Nej, min melodi är inte att få träning att bli som att borsta tänderna. Min träning ska vara som ett varmt bad efter en lång och kall stund ute i rusk och regn. Dit längtar jag, inte till tandborstningen.

Kram på dig

 

 

2 reaktioner till “Nej, träning ska INTE vara som att borsta tänderna”

 1. Hej!
  Längtar efter att din bok blir klar.
  Idag var jag ute på en riktigt efterlängtad löptur. För första gången på två månader kunde jag springa utan att få ont i magen och bli illamående. Det kan ha varit min inställning som gjorde det möjligt.
  Under hösten har jag sprungit i en löpargrupp. Jag tycker att det är kul att dela mitt intresse med andra, men det finns en nackdel. Jag har en tendens att börja jämföra mig med de andra och ta i för hårt. Jag har svårt att riktigt lyssna in kroppen när jag blir påhejad av tränare och andra deltagare. Så nu när terminen är slut har jag bestämt mig för att bara springa på egen hand till våren. Och idag när jag sprang själv och hittade tillbaka till den där härliga inkännande och meditativa löpningen så slapp jag äntligen illamåendet. Löpning ska vara meditation för mig. Jag mår så mycket bättre utan den där prestationshetsen och jakten efter mål och tider.
  Jag tycker inte heller att träning ska vara som att borsta tänderna. Jag längtar aldrig efter tandborstning. Träning är så mycket roligare än så.
  Kram ThereseC

  1. Det låter underbart!
   Ja, jag hoppas att jag hinner färdigställa boken snart 🙂
   Det låter verkligen som om du hittat din form av löpning och den som jag tror de flesta mår bäst av. Det är ju verkligen det man ska göra – söka det som får en att må bäst.
   Tack för din kommentar, Therese!! Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *