Macho är manligt men inte tufft

Why do ”balls” equate to toughness and ”pussy” equates to weakness when even the slightest flick to the nards sends a guy to his knees and vaginas can push out an entire human being?”

Jag är så omåttligt trött på mahoattityder att jag förvandlas till en lealös geléklump varje gång jag måste ta del av galenskapen. Har vi inte kommit längre 2017 än att tycka att det är manligt att vara en stereotypisk grottmänniska?

Det finns en grupp på Facebook som heter Träningsglädje & Inspiration som är till för att peppa varandra, ställa frågor och inspirerar varandra. Där postades nyss det här inlägget som alltså ställer frågan om medlemmarna tränar med eller utan handskar.

En ganska simpelfråga som endast kräver ett simpelt svar. Den överhängande majoriteten svarade antingen ”utan” eller ”med”, utan någon vidareutveckling. Andra förklarade lite mer utförligt om de tränade med eller utan och inkluderade även en enkel förklaring.

Men … MEN … sen kommer de kommentarer som är så tröttsamt väntade, ologiska, icke-produktiva och (förlåt, men) sanslöst korkade. Låt oss gå igenom var och en av dem … (uteslutande ifrån män, givetvis)

Vi öppnar alltså med en klassisk ”min pappa är starkare än din pappa!”. Du är inte lika tuff som jag eftersom mina händer var trasigare än dina. Sedan inkluderar han att det var ett år sen. Ni vet som den gamla ”jag kan också göra 3 bakåtvolter … men jag vill inte visa”

Någon måste slå upp ordet underbart och plugga in definitionen. Citatet är allt annat än underbart och anspelar på att man måste vara kvinna om man har handskar. Och att vara kvinna är ju skrattretande, eller hur?
Men vi ska ändå ge honom cred för att han lyckades lagra citatet och återge det. Oväntat!

Vi går alltså vidare med ett oerhört nytt citat. Jag har aldrig hört det förut. Ingen har sagt det förut. Någonsin. Fräscht! Jag gissar att författaren inte insåg att han indirekt faktiskt skriver att han tycker att det gör ont att träna utan handskar. Tänk vad omanlig han hade känts sig om han insåg sitt misstag …
Jag har också ett nytt citat förresten. Carpe diem!

Återigen, det är alltså tufft att träna utan handskar…?
Exakt hur liten penis eller dåligt självförtroende har man om man känner sig tuff av att träna utan handskar?

Ah, ännu en stjärna som har lyckats lagra samma citat. Plötsligt händer det!

Sen har vi THE Stjärna! Numero Uno! The boss! The Chief! The head honcho!
Jag ger er … ja, läs själva …


Jag var ju bara tvungen att kommentera hans fantastiska kommentar. Skojigt också hur han direkt tvärvänder och försöker att lägga skulden på mig. Märkligt och ologiskt grepp, givetvis, men likväl roande.

Hmmm … Det verkar inte finnas ett överflöd av litteratur för machomän.


En ny angreppsvinkel! Här antyder man alltså att barn använder handskar och vuxna använder inte handskar. Då ska vi se … nej, det stämmer inte. Men som tröst fick författaren i alla fall en liten ros.

Nej, retad vill ju ingen bli. I alla fall inte som man. Men som kvinna får man nog bara gilla läget.

Slutligen …

Det var som sagt uteslutande män som antydde att bara kvinnor och homosexuella bär handskar på gymmet. Jag är närmast besatt trött på den attityden. Sedan jag fick min älskade lilla flicka, som idag är fem år, har jag mått illa av tanken på att hon ska växa upp i en värld där hon direkt ska lyftas fram som exempel när man vill påpeka hur värdelöst något är. Varför ska hennes kön representera det sämsta jämt och ständigt.

”Du springer som en tjej”

Det mest tragiska är att det verkar krävas en man för att tänka sådana generaliserande, sexistiska och kränkande tankar. Vad är det med män idag? Tråden ovan är bara ett pytteexempel. Det gör mig matt. Det gör mig ledsen. Det får mig att känna hopplöshet och gör att vill stänga in min dotter här hemma utan internet och TV. Jag vill inte att hon ska möta de män som förnedrar på det där viset. Jag vill skydda henne från det och bara tanken på vad hon kommer att tvingas utstå gör mig tårögd.
Men jag kommer inte att låsa in henne eftersom jag inte är som de män som förnedrar kvinnor. Jag tror på henne och vet att hon kommer att fixa det. Men jag vill inte att världen ska vara konstruerad så att hon ska behöva bli så stark och tvingas genomlida det hon kommer att tvingas genomlida.

Det är 2017 nu och folk som förnedrar kvinnor offentligt på nätet får massor av medhåll. Hur kan det vara helt normalt att använda ett av de två könen som representant för att något värdelöst?

Samtidigt tänker jag att det kan vara de sista soldaterna som syns. De som känner sig så enormt hotade av att kvinnor tar mer och mer plats. De känner sig hotade och måste då lyfta sig själva, och hur gör man det bäst? Inte genom att lyfta sig själv utan genom att sänka andra. Förnedra andra.

Tänk att man inte kan välja att träna med handskar utan att bli dömd. Vad säger det egentligen om träningsvärlden och i synnerhet gymvärlden?  Vore det inte bättre om träningsvärlden förde oss samman och kämpade mot samma mål istället för att fortsätta att dela upp oss? Jag tror att det är möjligt om alla hjälps åt att säga ifrån.
I facebookgruppen där kommentarerna skrevs var det jag, två killar och två tjejer som invände mot kommentarer. Alltså 5 stycken. Av nästan 40 000 medlemmar. Låt det smälta in en stund.
Några av de starkaste människor inom träning jag någonsin stött på är kvinnor. Kan de inte få vara just det- starka? Med eller utan handskar?

På mitt gym hörde jag en gång hur en av de biffigaste killarna fick frågan om med eller utan handskar. Hans svar var att han inte kunde bry sig mindre. ”Välj det som känns bäst för dig. Huvudsaken är att du har kul och mår bra”, svarade han.

Den mannen representerar den tuffa killen med en liten pudel. Alltså någon som är trygg i sig själv, sin manlighet och behöver inte hävda sig. Han är den tuffa.

De vars kommentarer jag visat ovanför representerar den tuffa killen med en kamphund. Det väntade. Den osjälvständiga, ensamma och vilsne. Han är den rädda.

Macho är tyvärr manligt. Men manligt behöver absolut inte innebära något tufft. Att döma av kommentarerna har manlighet visat sig vara allt annat än tufft, snarare ensamt och vilset.

Kram på dig

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *