Dumma Tough Viking!!!


Jag skriver ganska mycket om det där försvaret som vi alla har. Ju mer man tänker på det desto mer uppenbart blir det och man noterar det i princip hela tiden.

Det var bara några dagar sedan loppet Tough Viking gick. Ett lopp på ca 8,5km där det inkluderas diverse hinder och lyft m.m. Detta resulterar givetvis i att de som sprungit lägger ut bilder på sig själva och sina lagkamrater i sociala medier. Man har gjort en fantastisk bedrift, har haft galet roligt och är givetvis stolt! Inget konstigt med det, kan man tycka.

Men det finns ju de som inte sprang loppet. De som måste ta del av bilderna och känna sig exkluderade, inte lika duktiga och kanske kanske kanske ett litet pirr av ”jag skulle nog också må bra av det där”. De kan ju såklart inte bara låta en sådan sak passera eller applådera och heja på, utan måste ju försvara sig själva. De måste höja sig själva över de som lägger ut sådana bilder. Hur höjer man sig själv? Jo, återigen, inte genom att höja sig själv utan genom att trycka ner andra. Det absolut enklaste är ju att göra narr av, skämta och driva med den grupp man inte tillhör. Som jag sagt tidigare, precis som vi ständigt ser i politik, konkurrerande företag inom samma bransch, idrottsmän o.s.v.

Jag såg nyss inlägget här ovanför på en skämtsida. Ja, det är ett skämt … kan man ju säga. Men i den här typen av skämt finns ju alltid en sanning och en agenda bakom. Jag har sett några vänner gilla det här inlägget på fb och det är uteslutande personer som tillhör gruppen som anser att det är förenat med livsfara att bli andfådd.

Samma personer lägger flitigt ut massor av bilder på sitt sneda vardagsrumsbord, sin chipsskål, kaffekoppen som trillat ut på golvet, sitt barns knasiga teckning, bildbevis på att de faktiskt råkat ta på sig två olika strumpor på morgonen m.m. Detta klagar ingen på. Detta är helt okej.

Sedan har vi den grupp som alltså sprungit 8,5 km hinderbana och är lyriskt lyckliga. Det är inte okej. Det är konstigt att lägga ut en sådan bild.

Förvaret vi alla besitter är ologiskt och kontraproduktivt. Detta gäller alltså inte bara inom träning. Vi försöker hela tiden att demonisera de som inte är som vi och följer våra levnadssätt. Om du just nu tänker att du inte gör det, så kan jag garantera att du bedrar dig själv.

Jag ska ge er en uppgift! Försök att notera detta försvar hos andra i ca en vecka. MEN försök också att notera det hos er själva och fråga er själva varför ni exempelvis nyss försökte skämta eller förlöjliga en viss grupp, en personer eller beteende. Fråga er själva om det kanske även skulle funka att bara acceptera fenomenet som det är utan att kritisera. Om ni lyckas vara helt ärliga med er själva kan jag lova att ni kommer att se mängder av exempel. Det finns överallt hela tiden.

Till exempel om man är en icke-tränande person och ser bilder av folk som sprungit Tough Viking. Kanske kunde man kan bara skicka ett ”bra jobbat!” istället för att försöka trycka ner? ELLER kanske bara låta det vara. De har sprungit, du har inte sprungit. Gott så och alla är glada.

Kram på dig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *