Skillnaden mellan träningshets och utseendehets

Att man diskuterar träningshets och utseendehets är inget nytt, men i och med att träning på senare har blivit mer och mer omskrivet, och något det generellt talas mycket om, får det givetvis konsekvenser.

Hur ser tränings- och hälsosverige ut?

Vid en snabb koll på hur många som tränar i Sverige ser jag att det finns många olika siffror. Allt ifrån 1 av 5 till 7 av 10. Däremot är det ganska tydligt att ungefär hälften av svenskarna lider av fetma eller övervikt. Andelen personer med fetma i Sverige har tredubblats sedan 1980-talet och fortsätter öka. År 2015 var andelen 14 procent hos såväl kvinnor som män. Samtidigt var andelen med övervikt 29 procent bland kvinnor och 42 procent bland män.

Vad är egentligen träningshets?

Jag tycker inte att det är helt enkelt att svara på eftersom jag anser att det finns två kategorier av människor. De som på riktigt drabbas av träningshets och de som använder ordet träningshets som ett försvar.
De som drabbas av träningshets är de som blir väldigt påverkade av media och sin omgivning och aldrig känner sig nöjda med sin träning. Hur mycket de än presterar känner de alltid en press att göra mer. Detta, anser jag, handlar om något psykologiskt hos individen som behöver hjälp med detta. Jag tycker att man kan jämföra det med elallergi. Dvs elallergikern upplever absolut ett problem, men det beror inte på el. Det är något psykologiskt hos individen som behöver professionell psykologisk hjälp. Att stänga ner elnät hjälper inte individen eftersom det är att vidta helt fel åtgärder. Vi vet ju sedan gammalt att en elallergiker får samma symtom när elen är påslagen som avslagen. Det handlar enbart om om vad individen tror. Men nog om det. Jag vill komma till poängen att jag gissar att det är relativt få som drabbas av träningshets så pass att de verkligen mår dåligt av det. Det kan absolut föras en debatt om hur man lägger fram träning i media, via gymkedjor och genom träningsprofiler, men det grundläggande problemet ligger förmodligen i dessa få fall hos individen.

Sedan har i den grupp som helt enkelt klassificerar allting som förespråkar träning som ”träningshets”. Detta är ju ett drag hos oss människor som vi alla är skyldiga till på många plan precis hela tiden. Det är också något som jag i min träningsfilosofi anser är en av de största anledningarna till att många inte kommer igång med sin träning och inte uppskattar den lilla träning som blir av. Det handlar om att försvara sin egen livsstil och sin person. Allting som på något sätt direkt eller indirekt angriper vår person och vår livsstil vill vi instinktivt förlöjliga. Det grundar sig i ett flockbeteende där vi hela tiden strävar efter att stärka den egna gruppen, och det lättaste sättet att hamna på samma nivå som de som man upplever är över en är att trycka ner dem. Se på en partiledardebatt exempelvis. Det är inte många sekunder man ägnar åt att lyfta fram det egna partiets idéer, medan man istället ägnar all tid åt att förklara hur dåliga de övriga partierna är.
När man själv inte tränar och innerst inne inser att man har fel livsstil så utmanas man av träningen. Då slår man på försvarssystemet och gör allt för att trycka ner träningen. Då man blir utmanad av media blir det då enkelt att kalla det för träningshets i ett försök att försöka demonisera det hela så att den egna livsstilen verkar lite mer rimlig.
Vi ska också ha klart för oss att människor alltid kommer att provoceras av andra som verkar bättre än oss. Ett klassiskt exempel är plugghästarna. De som blev retade för att de var duktiga i skolan. Vilket påminner mig om ett kul citat

”Var schysst mot nerdarna. Troligen kommer du en dag att arbeta för dem”

Vad är utseendehets

Det är lite enklare att svara på. Det är den ständiga mediala porträtteringen av den perfekta personen. Den gäller för båda könen men drabbar främst kvinnor av många anledningar. Dels har män genom tiderna varit mer ursäktade att sticka ut och vara på flera olika sätt, medan kvinnor tvingats hålla sig inom vissa bestämda fack med hög precision. Detta lever absolut kvar även idag och går att bevittna i stort sett i vilken reklam för vilken hudvårdsprodukt som helst. Bara att användningen av exempelvis hudvårdsprodukter domineras så kraftigt av kvinnor talar sitt tydliga språk. Som kvinna förväntas man se ut på ett visst sätt och sköta sig på ett visst sätt. Män har större frihet, men givetvis finns det problem även på den manliga fronten. Gårdagens artikel i Aftonbladet som jag skrev om här är bara ett exempel på hur snett det hela kan bli, och visar hur man jobbar aktivt för att framföra en korrekt bild av hur en kvinna bör se ut.

Hur drabbas man?

Av träningshets tror jag att den största delen drabbas genom att de känner press på sig att de borde komma igång att träna. Detta är en press som jag inte kan klassa som något annat än bra. En väldigt liten del drabbas mer konkret av det genom överträning vilket givetvis är lika farligt som stillasittandet och bör behandlas. Men, som sagt, kanske främst med fokus på individen istället för det som klassas som träningshets. Jag vill inte att någon ska tro att jag på något sätt förringar eller förminskar hemska följder såsom ätstörningar och långvariga skador. Det existerar och ska tas på högsta allvar för att förhindra, men jag är övertygad om att det bästa här är att rikta fullt fokus på individen som behöver hjälp. Rätta mig mer än gärna om jag har fel, demonstrera det och jag kommer att ändra mig.

Av utseendehets drabbas så väldigt många fler och på ett mycket allvarligare plan. Den ökande psykiska ohälsan är ett av resultaten av den rådande utseendehetsen. Att gå omkring med dåligt självförtroende och inte känna att man duger är ingenting som någon normal oskyldig människa förtjänar och det är något jag vill förändra dels med den här sidan och bloggen Träningstrolleri.

Men orsakar inte både träningshets och utseendehets en press på individen?

Absolut! Men det finns en väsentlig skillnad. Föreställ dig ett stort hav fullt med olika fiskar i olika färger och storlekar. Nu kommer den mäktiga Poseidon och säger åt fiskarna att simma så fort det kan. Sedan säger han åt alla att vara hajar.
Fiskarna är som vi människor. Olika färg och storlek. Olika ursprung och olika genetiska förutsättningar. Poseidon är media som först ber oss att simma så fort vi kan, dvs träna. Det kan vi alla göra. Men när media ber oss att vara hajar blir det svårare. Vi har alla olika förutsättningar och de flesta kan helt enkelt inte bli fotomodeller på 195cm. Att simma mår fiskarna bra av medan de inte mår bra av att ställas inför orimliga krav, vilket utseendehets just gör. Detta är förresten den liknelse och budskap jag skrev om i min senaste barnbok ”Finurliga Figurer med kuliga kulörer” för den som vill läsa den för sina barn.
Poängen är också att vissa är stora, vissa är långa, somliga små och somliga korta. En abborre kan bara bli den bästa abborre en abborre kan bli och en haj kan bara bli den bästa haj en haj kan bli.

 

Så får att förenkla och summera-
Träningshets ställer krav på oss som vi kan uppnå och som den gör den överhängande majoriteten gott, medan utseendehets ställer orimliga krav som medför dålig självkänsla och psykiskt ohälsa samt orsakar mobbing och utanförskap.

Träna för att må bra och för att vara en förebild för din omgivning. Träna inte för att tillfredställa några som helst krav på att se ut på ett visst sätt. Du är din egen boss och ingen har rätt att döma ditt utseende utifrån en påhittad mall. Var stolt över dig själv och din träning och försök bli det bästa du som du kan bli.

Kram på dig

2 reaktioner till “Skillnaden mellan träningshets och utseendehets”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *